Křen Selský (Armoracia rusticana)

Křen selský, latinsky Armoracia rusticana, je vytrvalá bylina, která je v české kuchyni a lidovém léčitelství známá a ceněná pro svou ostrou chuť a léčivé vlastnosti. Tento článek se zaměří na podrobnější popis této rostliny, její výskyt v České republice, vliv na lidské zdraví, sběr, zpracování a užívání.

Popis rostliny

Křen selský je statná, vytrvalá bylina s robustním kořenem, který je hlavní součástí využívanou v kuchyni i léčitelství. Rostlina dosahuje výšky až jednoho metru. Mezi jeho charakteristiky patří:

  • Kořen: Silný, masitý, dužnatý kořen, který je válcovitý a uvnitř bílý. Vyznačuje se pronikavou, štiplavou vůní a ostrou chutí, která se uvolňuje při narušení buněčné struktury. Právě v kořeni se nacházejí látky, které jsou zodpovědné za jeho charakteristickou chuť a léčivé účinky – především sinigrin, glukosinolát, který je enzymaticky štěpen na allylisothiokyanát (hořčičný olej).
  • Listy: Přízemní listy jsou velké, podlouhle vejčité až eliptické, s vroubkovaným okrajem. Lodyžní listy jsou menší a užší, často nepravidelně zubaté. Listy jsou tmavě zelené a mírně lesklé.
  • Lodyha: Vzpřímená, rýhovaná, dutá lodyha nesoucí květenství.
  • Květy: Drobné, bílé květy, uspořádané v latnatém květenství. Květy jsou oboupohlavné, čtyřčetné.
  • Plod: Šešulka, která obsahuje malá semena. Semena se však v našich podmínkách obvykle nevyvíjejí, protože se křen selský rozmnožuje především vegetativně – kořenovými odnožemi.

Kde roste v České Republice?

Křen selský je v České republice poměrně hojný. Nalezneme ho především:

  • Podél vodních toků: Křen preferuje vlhká stanoviště, proto se mu dobře daří v blízkosti řek, potoků a rybníků.
  • Na vlhkých loukách: Vlhké louky a pastviny jsou dalším typickým místem, kde křen roste.
  • V příkopech: Podél silnic a cest, v příkopech, které zadržují vlhkost.
  • Na zahradách a polích: Dříve byl křen běžně pěstován na zahradách a polích. Dnes se s ním setkáváme často i na opuštěných, zdivočelých místech, kde kdysi rostl jako kulturní plodina.
  • Rumiště a neobdělávaná místa: Křen se dokáže adaptovat i na méně ideální podmínky, proto ho můžeme najít i na rumištích a neobdělávaných místech.

Díky svému snadnému rozmnožování vegetativně se křen často šíří nekontrolovaně a může se stát i obtížným plevelem.

Vliv na člověka

Křen selský má na lidské zdraví řadu pozitivních účinků, které jsou dány jeho bohatým obsahem účinných látek:

  • Antibakteriální a antivirové účinky: Obsahuje látky, které působí proti bakteriím, virům a plísním. Proto se tradičně používá jako přírodní antibiotikum při infekcích horních cest dýchacích, chřipce a nachlazení.
  • Podpora trávení: Hořké látky obsažené v křenu stimulují produkci žaludečních šťáv a zlepšují trávení. Napomáhají také při nechutenství.
  • Podpora imunity: Vysoký obsah vitamínu C a dalších antioxidantů posiluje imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály.
  • Expektorant: Usnadňuje odkašlávání a uvolňuje hleny při onemocněních dýchacích cest.
  • Diuretikum: Podporuje vylučování moči a pomáhá při otocích.
  • Prokrvení: Zlepšuje prokrvení pokožky a svalů, což se využívá při revmatických bolestech a bolestech svalů.
  • Antirevmatické účinky: Díky protizánětlivým látkám může křen zmírňovat bolesti kloubů.

Upozornění:

  • Křen selský by neměli konzumovat lidé s žaludečními vředy, záněty ledvin a těhotné ženy.
  • Nadměrná konzumace může způsobit podráždění sliznic trávicího traktu.
  • Při dlouhodobém užívání se doporučuje konzultace s lékařem nebo lékárníkem.

Co se sbírá a kdy?

U křenu selského se sbírá především kořen. Ideální doba pro sběr je:

  • Podzim (říjen-listopad): V tomto období má kořen nejvyšší obsah účinných látek. Po prvních mrazech se kořen stává šťavnatějším a méně palčivým.
  • Jaro (březen-duben): Sběr je možný i na jaře, před rašením listů. Kořen je v tomto období stále kvalitní, ale může být o něco sušší.

Kořen se vykopává rýčem nebo lopatou. Po vykopání se očistí od hlíny a důkladně omyje.

Jak se připravuje?

Existuje několik způsobů, jak křen selský připravit:

  • Čerstvý: Nejčastěji se kořen nastrouhá a používá jako dochucovadlo k masům, uzeninám, zelenině a do omáček.
  • Nakládaný: Nastrouhaný křen se nakládá do octa, vody, cukru a soli. Nakládaný křen je oblíbenou přílohou k masitým pokrmům.
  • Sušený: Kořen se nakrájí na tenké plátky a usuší. Sušený křen se používá jako koření do polévek, omáček a masitých pokrmů.
  • Křenová omáčka: Křen se nastrouhá a smíchá se smetanou, majonézou, jogurtem nebo tvarohem. Křenová omáčka se podává k pečeným masům, uzeninám a rybám.
  • Křenový sirup: Křen se naloží do medu nebo cukru. Křenový sirup se používá při nachlazení a kašli.

Jak se užívá?

Křen selský se užívá v kuchyni jako koření a dochucovadlo, ale také pro své léčivé vlastnosti:

  • Vnitřně:
    • Při nachlazení a chřipce: Nastrouhaný křen se konzumuje samotný nebo se přidává do medu a čaje.
    • Při trávicích potížích: Malé množství nastrouhaného křenu se konzumuje před jídlem.
    • Při nechutenství: Křen stimuluje chuť k jídlu.
    • Při zánětech močových cest: Křen má diuretické účinky a pomáhá proplachovat močové cesty.
    • Křenový sirup: Užívaný při kašli a nachlazení.
  • Zevně:
    • Při revmatických bolestech: Nastrouhaný křen se aplikuje na bolavé klouby.
    • Při bolestech svalů: Křen se aplikuje na bolavé svaly.
    • Při omrzlinách: Křen zlepšuje prokrvení pokožky a pomáhá při omrzlinách. (Upozornění: Velmi opatrně, aby nedošlo k podráždění!)
    • Křenové obklady: Aplikují se na hrudník při zánětech průdušek.

Recepty:

  • Křenová pomazánka: Nastrouhaný křen smíchejte s tvarohem, jogurtem nebo zakysanou smetanou, přidejte sůl, pepř a nadrobno nasekanou petrželku. Podávejte s celozrnným pečivem.
  • Křenová polévka: Základní zeleninový vývar dochuťte nastrouhaným křenem a smetanou.
  • Nakládaný křen: Na 1 kg nastrouhaného křenu použijte 1 litr octa, 2 dcl vody, 100 g cukru a 20 g soli. Směs zahřejte, ne však vařte, a nalijte na nastrouhaný křen. Sterilizujte 10 minut.

Závěrem lze říci, že křen selský je cenná rostlina s širokým spektrem využití. Jeho ostrou chuť a léčivé vlastnosti ocení jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Při jeho užívání je však důležité dodržovat doporučené dávkování a být si vědom případných kontraindikací.

Autor: LYLLIANE