Jak včely vyrábějí med: Od nektaru po zlatý poklad

·

, ,

Med, sladká a lahodná tekutina, je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších přírodních sladidel na světě. Ale jak se vlastně tento zázrak z přírody vyrábí? Tajemství spočívá v pilné práci tisíců včel a jejich složitému systému sběru, zpracování a uchovávání nektaru.

Sběr nektaru a pylu

Proces výroby medu začíná sběrem nektaru a pylu. Pracovnice včely, vybaveny speciálním sosákem, sbírají sladký nektar z květů. Tento nektar je uložen v medovém váčku, speciálním orgánu v hmyzím těle určeném k transportu nektaru. Současně s tímto sběrem včely sbírají pyl na nohách, který slouží jako zdroj bílkovin pro včelstvo.

Zpracování nektaru v úlu

Po návratu do úlu včely předávají nektar jiným včelám, které pokračují v jeho zpracování. Tento proces zahrnuje:

  • Enzymatickou aktivitu: Včely do nektaru přidávají enzymy, které rozkládají složité cukry (sacharózu) na jednodušší cukry (glukózu a fruktózu).
  • Odpářování vody: Včely ventilují křídly, aby urychlily odpařování vody z nektaru. Tím se zvyšuje koncentrace cukru a snižuje riziko bakteriálního růstu.
  • Ukládání do pláství: Včely uloží zpracovaný nektar do šestihranných voskových buněk v plástvích.

Zrání a skladování medu

Poté, co je nektar uložen v plástvích, včely ho dále zahusťují odpařováním vody a nechávají ho zrát. Když dosáhne požadované konzistence a obsahu vody (obvykle kolem 18-20 %), včely buňky s medem zavíčkují tenkou vrstvou vosku. Tím je med chráněn před vlhkostí a kontaminací a může být skladován po dlouhou dobu.

Od včely po sklenici

Včelaři následně odebírají plástve z úlu, odvíčkují je a med extrahují pomocí medometu. Extrahovaný med se filtruje, aby se odstranily případné nečistoty, a poté se plní do sklenic.

Výsledek je tekuté zlato

Proces výroby medu je fascinujícím příkladem spolupráce a efektivní organizace v přírodě. Obdivuhodná práce včel, kombinovaná s jejich sofistikovanými metodami sběru, zpracování a skladování, nám umožňuje vychutnávat si tento sladký dar přírody po staletí. Díky nim máme lahodný a přirozený produkt, který je ceněný pro svou chuť, nutriční hodnotu i léčivé účinky.

Autor: LYLLIANE